Dlaczego czekolada szwajcarska jest uznawana za najlepszą na świecie?

czekolada-czarna

Czekolada powstaje z miazgi kakaowej oraz masła kakaowego, dodaje się także środek słodzący oraz wiele różnych dodatków, od rodzynek po chilli. Na początku nasion kakaowca używali Majowie, aby produkować niezwykły napój, który przeznaczony był do odprawiania modłów oraz rytuałów. Dostęp mieli do niego tylko najzamożniejsi. Do Europy ziarna kakaowca trafiły dzięki Kolumbowi.

Rodzaje czekolady

Czekolada powstała dopiero w XVII wieku, początkowo ziarna kakaowca były rozcierane w wodzie z cukrem. W XIX wieku powstała pierwsza tabliczka czekolady. W dzisiejszych czasach możemy wymienić kilka rodzajów czekolady: do tej najpopularniejszej należy czekolada mleczna, najwięcej składników odżywczych znajdziemy w czekoladzie gorzkiej, to na jej produkcje składa się co najmniej 70% miazgi kakaowej. Czekolada biała nie zawiera proszku kakaowego, często jest słodsza od mlecznej. Deserowa natomiast jest połączeniem mlecznej i gorzkiej czekolady.czekolada-mleczna

Czekolada szwajcarska

Badania jasno wskazują, na każdego szwajcara rocznie przypada 12 kg czekolady. Łatwo można obliczyć, że to kilogram miesięcznie. W XIX wieku powstała tam pierwsza fabryka i tabliczka czekolady. Natomiast pierwsza mleczna czekolada powstała mniej więcej sto lat później (również w tym kraju). Ze Szwajcarii pochodzą najbardziej znani i lubiani producenci czekolady na świecie, których zakłady funkcjonują już od około dwustu lat. To właśnie oni wynaleźli nowe rozwiązania oraz maszyny, dzięki którym opakowania tego słodkiego wyrobu z przyjemnością kupowane są na całym świecie.czekolada-szwajcarksa

Miłość do czekolady

Szwajcaria to nie tylko wielkie koncerny czekolady, tutaj istnieje także wiele mniejszych manufaktur, do których w poszukiwaniu nowych doznań lgną turyści. Mieszkańcy tego kraju kochają wyroby z ziaren kakaowca. Wielu z nich wytwarza ją tylko dla swoich własnych potrzeb. Pakowanie czekolady to dla nich przyjemność. To wszystko powoduje, że właśnie czekolada szwajcarska jest uznawana za najlepszą na świecie.

Kilka ciekawostek

  • Do produkcji czekolady zużywa się 40% światowego zapotrzebowania na migdały i nie wiele mniej, bo 20% światowego zapotrzebowania na orzeszki ziemne.
  • Największa czekolada ważyła prawie 6 ton.
  • Najdroższa na świecie tabliczka czekolady miała 100 lat i kosztowała niecałe 700 dolarów.
  • Czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie.
  • Poprawia pamięć, obniża ciśnienie krwi oraz obniża ryzyko zawału. Przez to, że zawiera niewielkie ilości kofeiny – pobudza do działania.
  • Ma także właściwości przeciwkaszlowe.
  • Gorzka czekolada pomaga także w walce z próchnicą. Jest również uważana za afrodyzjak.

Podsumowując, czekolada szwajcarska uznawana jest za najlepszą na świecie, bo jej tradycja sięga dwustu lat, a mieszkańcy z wielką pasją podchodzą do ziarenek kakaowca. Jedzenie czekolady, a zwłaszcza tej gorzkiej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jedzmy czekoladę!czekolada-deserowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Treści są własnością Content is King 2017
Motyw Tech Nerd zaprojektowany przez FixedWidget